iconita engleza ENGLISH
iconita ebraica EBRAICA

Cum te pregatesti pentru cumpararea unui apartament?

picture1Care sunt pasii pentru a cumpara o proprietate ?

Primul pas este stabilirea pretului final de vanzare cu vanzatorul si sa va asigurati ca nu exista nici o neintelegere in acest sens.

Al doilea pas este acela de a verifica actele de proprietate ale vanzatorului, pentru a va convinge ca nu exista probleme legate de situatia juridica a imobilului. Este preferabil ca verificarea actelor sa se faca la sediul Forterra, in prezenta avocatilor firmei.

Al treilea pas este semnarea antecontractului de vanzare-cumparare. Acest antecontract este o promisiune asumata de ambele parti de a incheia in viitor, la pretul convenit, contractul de vanzare-cumparare privind imobilul. Prin antecontract sunt stabilite o serie de elemente extrem de importante, si anume: pretul vanzarii-cumpararii; data-limita pana la care trebuie semnat contractul de vanzare-cumparare final; termenul de eliberare a imobilului; avansul platit prin antecontract; modalitatea de plata a pretului imobilului. Este preferabil ca semnarea antecontractului sa se faca in fata unui notar public sau la sediul Forterra, in prezenta avocatilor nostri. Antecontractul are o importanta deosebita, deoarece prin semnarea lui intelegerea dintre parti capata valoare juridica, iar daca o parte doreste sa nesocoteasca aceasta intelegere, cealalta parte se poate adresa cu succes instantei de judecata.

Al patrulea pas este semnarea contractului de vanzare-cumparare final in fata notarului public. Dupa semnarea acestui contract, notarul public care a autentificat actul este obligat prin lege sa-l transmita din oficiu la biroul de carte funciara competent, pentru ca dreptul de proprietate al cumparatorului sa fie inscris in cartea funciara. In termen de cel mult 30 de zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare, cumparatorul este obligat sa se prezinte la administratia financiara in a carei raza teritoriala este situat imobilul achizitionat, unde se realizeaza inscrierea sa ca titular de rol fiscal pentru imobil.

Cat dureaza aprobarea unui credit bancar pentru cumpararea unui imobil?

In cazul in care aveti nevoie de un credit pentru achizitionarea imobilului dorit mergeti la banca pentru a fi sigur ca puteti obtine suma necesara. Este preferabil sa mergeti la cat mai multe banci, deoarece conditiile de acordare a creditului sunt diferite.

Obtinerea unui credit presupune de regula patru etape:

a. Informarea prealabila, cand mergeti la mai multe banci si ofiterul de credit va face un calcul estimativ al sumei pe care ati putea sa o obtineti.

b. Preaprobarea financiara, cand depuneti la banca pe care ati ales-o doar documentele care demonstreaza veniturile Dvs. Intr-un termen de 2-4 zile, in functie de banca, vi se va comunica daca puteti sa obtineti creditul si care va fi suma exacta a acestuia.

c. Semnarea antecontractului de vanzare-cumparare. Acest antecontract este o promisiune asumata de ambele parti de a incheia in viitor, la pretul convenit, contractul de vanzare-cumparare privind imobilul. Prin antecontract sunt stabilite o serie de elemente extrem de importante, si anume: pretul vanzarii-cumpararii; data-limita pana la care trebuie semnat contractul de vanzare-cumparare final; termenul de eliberare a imobilului; avansul platit prin antecontract; modalitatea de plata a pretului imobilului.

d. Aprobarea finala, care se emite de banca dupa depunerea urmatoarelor documente: (i) antecontractul de vanzare-cumparare; (ii) raportul de evaluare a imobilului; (iii) copii ale actelor imobilului si (iv) alte documente pe care vi le va solicita banca. Aprobarea finala se emite de regula in aproximativ doua saptamani de la momentul depunerii intregii documentatii.

In general, aprobarea unui credit dureaza aproximativ trei-patru saptamani de la momentul la care ati depus documentele pentru preaprobarea financiara. Daca apelati la programul “Prima casa” aceasta durata de timp poate ajunge pana la sapte saptamani.

Continuarea articolului pe: www.fortera.ro

0755 056 910 Ramona Ghita Reprezentant vânzări